Update
Blijf op de hoogte en volg Stacy
18 December 2012 | China, Beijing
Hier weer hopelijk een mooie update over mijn leven hier. Ik moet jullie zeggen het is hier verdomd koud. Nou valt het qua temperatuur nog mee gemiddeld -6 maar de nachten zijn koud en het gevoelstemperatuur is nog kouder -18. En hoe komt dat, door de wind echt soms haat ik dat ding echt. Maar we hebben ook al weer een keer sneeuw gehad, wat echt hilarische taferelen met zich mee brengt. Nu is de sneeuw niet zo mooi wit als bij jullie (SMOG) maar toch blijft het mooi. En het brengt ook het kind in mij boven. Ik zou even bij het begin van het begin beginnen. Dag 1 van sneeuw, we zitten om 8 uur in de ochtend ( ja ja nog steeds zo vroeg) in de les als de eerste sneeuwvlokjes dalen. Nu bleef het hier echter bij en ging het niet hard te keer. Dag 2 hadden we een volle ochtend en we worden wakker met een toch aardige laag sneeuw. Wij moesten alleen echter om 7.50 vertrekken voor een Internationale dag. Elke klas die Chinees leerde moest 1 a 2 mensen uitkiezen die een speech moesten houden. Nu kan onze klas echt nog niet veel Chinees dus bij ons werd het al je zelf voorstellen en vertellen over hoe tof Nederland is. A fijn Kevin en Frits moesten dat namens ons doen. Daarnaast moesten we met de klas een optreden doen. Wij besloten om lekker in de Chinese style te blijven en een Chinese hit te doen. ( voor de nieuwsgierige onder jullie http://v.youku.com/v_show/id_XNDc0NDYwODM2.html ) ja ja de Chinese youtube, stuk beter trouwens je kunt er zelfs films op kijken. Nu hebben jullie ondertussen allemaal dat lied geluisterd en vragen jullie je zelf af wat betekend het en hoe gaan die Hollanders dat ooit zingen. ( dat dachten wij ook) en zeker omdat wij met 10 mannen zijn en 8 vrouwen waarvan een deel niet eens durft te zingen. Nou ik zou jullie zeggen we hebben elke les geoefend en het lukte steeds beter. Dus weer terug naar de dag, wij daar naar binnen, en nu was het een internationale dag maar helaas alles was in het Chinees ( wel door internationale mensen ) maar toch wij begrepen de helft niet. Nou zagen wij er best tegenop omdat het en zo vroeg was en we naar 24 speeches moesten luisteren maar het viel reuze mee het was best gezellig. Na de speeches kwamen de optredens en nu waren wij natuurlijk de sjaak en moesten we als 2de. Nou mensen jullie kunnen trots op ons zijn want wij hebben me toch een performance daar neer gezet. We hebben met ze alle uit volle borst kei hard vals gezongen en de uithaal ging perfect en heel de zaal stond te juichen en schreeuwen voor ons. 1 min puntje de muziek stond zo zacht dat we iets te snel gingen dus wij waren klaar en de melodie liep nog door maar ach niet onze fout. Na deze prachtige ochtend gingen we eten op de campus. Maar er lag dus een dik pak sneeuw dus ik hup met Floris Mathieu en Niels sneeuwballen gooien en heerlijk lopen ‘kutten’. Nou zou ik zeggen die Chinese zijn een stuk leuker als de Hollanders als je gewoon mensen voor je die je niet kent gaat bekogelen met sneeuwballen kijken ze eerst verbaasd van wie deed dat maar daarna gaan ze lachen en gooien ze terug! Kijk dat moeten we hebben alleen zijn Chinese nog niet goed in gooien dus wij wonnen wel vaak. Kortom 100 sneeuwballen gevechten gedaan op weg naar het restaurant. De rest van de middag dood geweest en in de avond een goed feest gebouwd met de nodige borrels.
Voor de rest ben ik erg druk met school deze laatste weken, we hebben de business en cultuur lessen afgerond en hebben dus alleen nog Chinees. Voor de business en Cultuur lezen moesten we papers schrijven van zo 2500 woorden over verschillende topics. Nou zou ik even vertellen dat ik toch wel wat geleerd heb ik heb namelijk een essay over how to do business in China gedaan ( hoe doe je business in China ) wat niet geheel moeilijk was maar wel erg interessant omdat er zo veel verschillen tussen ons en hun zitten. Ik heb een essay gedaan over online marketing en ja daar kom je er echt achter hoe groot de markt is en hoe veel China nog kan leren. 40 % van de bevolking gebruikt pas internet maar een groot deel besteedt ook 2,7 uur gemiddeld per dag aan online surfen :o heel erg veel dus. Maar online marketing is erg in opkomst veel bedrijven zien namelijk niet in dat dit ook werkt. En klantenbinding kennen ze al helemaal niet. Daarnaast leuk om te weten baidu heeft 79% van de markt van zoekmachines in handen en google maar 17 % en dat wordt steeds minder. Was dus een erg interessant onderwerp. En ik heb ook nog een essay over de Comparison of governmental structure in China with that off Holland. Kortom overheid structuur van China vergelijken met dat van Nederland. Nou was deze vrouw van wie we dit topic kregen helemaal voor de communistische partij dus ik heb het beschaafd gehouden. Ik kwam namelijk zo veel artikelen over corruptie tegen ( wel met vpn aan). Daarnaast misschien leuk voor jullie om te weten de partij heeft in elk bedrijf of instantie of sociaal iets iemand van de partij in de top zitten. En dat alleen maar om invloed uit te oefenen, dus eerlijk business voeren in China is verdomd lastig. Kijk zoals jullie zien heb ik toch wel wat geleerd over China de tijd dat ik hier zit.
Nadat we onze essays hadden ingeleverd zijn we druk bezig met het project. Aangezien ik over 2 weken Beijing verlaat moet het daarvoor klaar zijn dus even een week vlammen en onze BTB style er ingooien en doorgaan. Naast project heb ik dus ook nog 2 weken Chinees en dan mijn toets. Ik ben dus maar begonnen met leren in de hoop dat ik alles kan onthouden.
Verder blijft het leven hier vrijwel het zelfde, ik ga nog steeds uiteten alhoewel dat wel minder wordt. Ik kook veel en wissel het af met Kim en zo af en toe hebben we iemand anders die kookt. Zo hadden laatst Frits en Niels gevulde kip met aardappelpuree en een gevulde paprika voor ons gemaakt heerlijk dus. En het stappen gaat onverminderd door.
Wat wel veranderd is sinds mijn vorige stuk volgens mij is het aantal Nederlanders. Er zijn zo 24 Hollanders bijgekomen, nu zag ik hier best tegen op nog meer Hollanders maar het gezellig. Zij hebben echter ook maar 5 vrouwen in de groep en 18 mannen dus het doet me weer een beetje denken zoals op school haha. Maar het grootste gedeelte van die groep is erg gezellig en houden wel van een borrel. Het komt ook weer regelmatig voor dat ik naar het stappen met een deel van hun in de lobby beland en we onder het genot van een tosti of Mac even alle roddels bespreken, erg gezellig dus. En als de klok dan half 8 slaat gaan we ons bed in. Altijd leuk die momenten op zondag ochtend als me roomie braaf naar de kerk gaat en ik er net in duik. Maaaaaaaaar zoals het hoort ga ik kerstavond ook naar de kerk.
Oh er is echter wel één minder leuk ding en dat is dat ik op de weegschaal heb gestaan haha. Nou heb ik al bijna een jaar zeg maar zo goed als niet gesport en dit half jaar best veel borrels gedronken en dat heeft me niet goed gedaan haha. Dus nu ben ik tegen beter weten in de laatste twee weken hier maar even flink aan het sporten zodat ik in ieder geval me korte broek nog pas haha.
Oh en voor de rest met kerst tja dat is wel wat anders dan thuis. Chinese vieren kerst wel steeds meer maar de echte kerstsfeer is nog niet te vinden in dit land. Nou moeten wij ook gewoon met kerst in de ochtend naar school ( wat ik persoonlijk echt onbegrijpelijk vind haha). Maar eerste kerstdag gaan we met de groep gourmette ala China. En voor de rest moeten we nog kijken , dus dit weekend wordt het inkopen doen en het gezellig maken.
Oh en ik heb vandaag in Singapore een leuk hostel geboekt en een leuk resort voor in Koh phanang waar wij eens heerlijk los gaan op de half fool moon party. En zijn we druk bezig met al onze andere plannen. Goed vooruitzicht dus.
Nou lieve mensen ik zou proberen om in het nieuwe jaar voor het reizen nog een update te plaatsen zodat jullie weten of ik kerst en oud en nieuw overleefd heb. Maar voor nu vind ik hem een keer lang genoeg.
Ik wens jullie hele fijne kerst dagen en een gelukkig Nieuwjaar en dat alles maar uit mag komen waar jullie op hopen.
Veel liefs vanuit China.
18 December 2012 - 22:00
Nico Van Den Brink:
leuk om te lezen dat je ook wat heb geleerd minder dat de weegschaal meet uitslaat maar geniet er nog maar even van want voor je het weet is het voor bij . Ga ook lekker genieten van je rond trip.
Groeten Nico